‘Storytelling’

Het vertellen van verhalen is een oeroude menselijke behoefte die tot op heden bestaat. In verhalen worden gebeurtenissen geordend en krijgen menselijke interacties betekenis, worden het mysterie van het leven en de psychologische ontwikkeling van de mens verklaard. In Storytelling tonen vier kunstenaars werk waarin het verhalende een belangrijke rol speelt.

Lisa Blaauwbroek (1990) en Cedric ter Bals (1990) begonnen onlangs een correspondentie waarin ze het dansen op de rand van de vulkaan en de kracht van aanrollende golven als symbool zagen voor het artistieke proces. Gerelateerd aan de berg Fuji en de beroemde golf van Hokusai begonnen ze een serie tekeningen waarin Japanse elementen opduiken. Lisa Blaauwbroek’s kleine tekeningen van gestileerde bergen en golven zijn met grote precisie en verfijning uitgewerkt met oplichtende, soms hallucinerende kleuren.

Cedric ter Bals maakte eerder het dagboek waarin zijn alter ego Oskar von Balz optreedt, een Duitse soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Deze is nu getransformeerd naar Speedhorse Cedric, een Von Balz in Samoerai vorm die de wereld van de Japanse cultuur binnen galoppeert.

Julia Kiryanova (1997 Kazakstan) maakt grote wandkleden waarin ze een heel eigen symboliek uitwerkt. In haar mythische landschappen treden naakte mensen en fabelwezens op, soms half dier, half mens die samenwerken of elkaar bestrijden. Kiryanova die vaak zelf aanwezig is in de wandkleden voert ook performances uit met anderen, waarin ze naakt en geschminkt uiting geeft aan kwetsbaarheid, sensualiteit en spiritualiteit.

Lotte van Lieshout (1978) werkt in haar schilderijen vanuit een heel persoonlijk perspectief wat je kunt opvatten als een kroniek van haar leven en haar kunstenaarschap. Veel schilderijen die ze nu toont ontstonden tijdens een verblijf deze zomer in het gastatelier van het Vincent Van Goghhuis waarin ze in haar schilderijen verwijst naar de wereld van Van Gogh.